In  september 2015 zijn wij bij ReVAS de Peperbus begonnen met de sporttak Elektrische Rolstoelhockey (E-Hockey) onder de naam Zwollywood Sticks. Kinderen, jongeren en jongvolwassenen kunnen deelnemen aan deze sport. Vanaf september 2016  nemen wij met twee teams  deel aan de competitie. Veel van onze leden hebben een spierziekte of een andere aandoening, waardoor ze in het dagelijks leven afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel.

Wat is Rolstoelhockey?

Voor het rolstoelhockey bestaan er 2 verschillende vormen: Rolstoelhockey in elektrische rolstoelen; het zogenaamde E-hockey. En Rolstoelhockey in handbewogen rolstoelen; het zogenaamde H-hockey. Rolstoelhockey is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB).

E-hockey wordt gespeeld door mensen die afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel en/of fysiek niet in staat zijn aan H-hockey deel te nemen. E-hockey is een van de weinige sporten waar sporters in een elektrische rolstoel in teamverband aan deel kunnen nemen.

Rolstoelhockey is een teamsport en een zaalsport. Afhankelijk van het niveau speel je in teams van 4 of 5 personen. Het rolstoelhockeyveld heeft een boarding en een doel van circa 20cm hoog. De bal hoog spelen is in deze sport niet toegestaan.

Handsticks en T-sticks

Bij E-Hockey heb je twee soorten sticks, een handstick en een T-stick. De handstick wordt gebruikt zowel bij E-Hockey als bij H-Hockey. De stick is van licht kunststof gemaakt. Daardoor kan iemand met minder kracht in de handen en armen deze ook gebruiken.

De T-stick is speciaal voor E-hockey. Het is gemaakt van kunststof en in de vorm van een ‘T’. De stick wordt vastgemaakt aan de voorkant van de rolstoel en hoeft dus niet vastgehouden te worden. Dit is ideaal voor mensen die door hun beperking geen stick vast kunnen houden. In de competitie zijn teams zelfs verplicht om een veldspeler en een keeper met T-stick op te stellen.

Wanneer een speler met een T-stick scoort levert dit ook 2 punten op.

Trainingen

Iedere donderdagavond van 18.00 tot 19:00 uur wordt er getraind. In de grote gymzaal van revalidatiecentrum Vogellanden onder leiding van Simon Benjamins.

Competitie

Op dit moment doen we met één team mee aan de competitie in 3e classe regio oost. Vanaf komend seizoen 2018-2019 is onze intentie om met 2 teams mee te doen aan competitie.

Zin om te proberen? Kom gerust een keertje langs. Je mag altijd vrijblijvend 2 trainingen gratis meedoen.